7 Şubat 2010 Pazar

| 0 yorum |

Yeni bir kategori mi?


Apple CEO'su Jobs, iPad'in akıllı telefon ile laptoplar arasındaki boşluğu doldurduğu iddiasında. Peki cihaz iki tarafın da özelliklerini gerçekten taşıyor mu?

Apple üç yıl önceki iPhone lansmanından beri en çok merak edilen ve gürültü koparan tanıtımını dün gerçekleştirdi. Firma, iPad adı verilen tablet bilgisayarla akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar arasında yeni bir ürün kategorisi yaratacağı inancında. Peki herşeyin istedikleri gibi gitmesi ne kadar mümkün?

Tanıtılan iPad tasarım ve ekran kalitesi açısından muhteşem bir ürün. Pek çok multimedya becerisine elbette sahip; film ve müzik oynatması dışında yeni başlatılan iBook uygulamasıyla e-kitap okuyucusu olarak da kullanılabiliyor.

Apple CEO’su Steve Jobs, ürünü anlatırken netbooklara değindi, dedi ki “akıllı telefonlarla dizüstü bilgisayarlar arasında düşünülen netbooklar hem yavaşlar hem de ekranları kötü. Bir kategori bile denemez”.

Akabinde akıllı telefonlardaki mobiliteyle laptop işlem gücünü birleştiren bir cihaz olarak iPad’i tanıtan Jobs, aynı anda birkaç uygulamayı birden çalıştırma gibi temel PC özelliklerinin yokluğundan ise bahsetmedi.

iPad ile birlikte duyurulan iBook, belki de en dikkat çekici uygulamaydı. iBookstore’da anlaşmalı yayın kuruluşlarının kitaplarını satacak olan Apple, bunları iPad sahiplerine eğlenceli arayüz ve grafiklere sahip iBooks uygulamasıyla okutacak. Bu da cihazın Kindle ve Nook gibi e-kitap okuyuculara tehdit olup olmayacağı sorularını doğuruyor.

Neticede iPad’in bir ‘ara form’ oluşturup oluşturmayacağını zaman gösterecek. Bir tarafta son derece çekici tasarıma sahip, taşıması ve bakması keyifli bir teknolojik stil ikonu adayı, diğer tarafta ise PC kullanıcılarının alışık olduğu pek çok işlevi yerine getiremeyen bir mobil tarayıcı.

Artılarını şöyle sıralamak mümkün:

1. İnce, küçük, hafif vs özellikleri ile dünyanın en kaliteli işçiliği
2. Çok şık ve hızlı kullanıcı arayüzü
3. Kusursuz çalışan takvim, tarayıcı, mail, müzik, video, photo, maps uygulamaları
4. Çoklu dokunma özellikli yüksek kontrastlı LED ekran
5. Firmanın iddiasına göre 10 saat gibi yüksek video izleme, wifi bağlantıyla internette dolanma, müzik dnleme süresi
6. 1 ay gibi yüksek bir inaktif standby süresi
7. iPhone uygulamalarıyla tam uyumluluk
8. iTunes Store, App Store, iBookstore ile zengin içerik erişimi
9. Youtube HD video oynatabilme
10. Hareket sensörü, pusula, kulaklık, mikrofon

Bunlar da şimdilik dezavantaj gibi görünenler:

1. Adobe flash bile yok, web tarama deneyiminin ‘flash’sız ‘muhteşem’ olması beklenemez.
2. Genişletme slotları yok (kart okuyucu, USB slotu vs), dolayısıyla foto veya başka dosyaları makineye aktarmak için mutlaka Macbook, iMac veya iTunes yüklü PC kullanmak şart.
3. Dahili hoparlörü var ama stereo olup olmadığı belli değil.
4. iPhone gibi aynı anda iki uygulamayı çalıştırmak mümkün değil. Örneğin internette dolaşırken veya e-kitap okurken aynı anda bir radyo uygulamasını açıp radyo dinleyemiyorsunuz.
5. Küçük de olsa bir web kamerası yok. Dolayısıyla görüntülü chat imkanı standart donanımla bulunmuyor.
6. Bluetooth’u sadece kulaklık ve klavye gibi çevre birimleri için kullanabiliyorsunuz. Başka bilgisayar veya telefonlarla dosya transferi mümkün değil.
7. Ne kadar kaliteli olsa da geri aydınlatmalı ekran, e-kitap okuyucularının gözlerini bir hayli yoracaktır. Bunun için özel görüntüleme teknolojisi kullanan Kindle karşısında avantajlı sayılmaz.

(NTVMSNBC)

0 yorum:

Yorum Gönder